Share This Post

Technasium leerlingen ontwerpen daktuinen

Op 7 juni verzamelden vijf leerlingenteams van de technasiumscholen uit netwerk Rijnland en hun docenten zich op Rotterdam Centraal Station. Bepakt en bezakt met ontwerpen van daktuinen op weg naar het stadhuis van Rotterdam waar de finale van de Rijnlandcup 2022 plaatsvond.

Onderweg greep de groep de kans een bezoek te brengen aan de dakakker. Een dakboerderij van 1000m2 boven op het Schieblock waar groenten, eetbare bloemen en fruit verbouwd en bijen worden gehouden.

De Rijnlandcup finale, een initiatief van de RKC van netwerk Rijnland, vond plaats op de zolder van het stadhuis in Rotterdam. De RKC heeft samen met Jane Goodall Instituut Nederland en Roots & Shoots en de Leidse biologenclub een projectopdracht ontwikkeld waar tweede klas leerlingen van de vijf scholen voor een lokale opdrachtgever een daktuin ontwerpen op een bestaand gebouw. De winnaars van de schoolfinales mochten hun daktuinontwerp motiveren en presenteren om kans te maken op de Rijnlandcup 2021/2022.

Leerlingen hebben bestaande daktuinen geanalyseerd en een moodboard, 3D impressie en een gedetailleerde plattegrond gemaakt

De vakjury, waar de Leidse biologenclub, Jane Goodall Instituut Nederland, de Gemeente Rotterdam en de netwerkregisseur deel van uitmaakten, was blij verrast en onder de indruk van de presentaties en ontwerpen van alle vijf teams. Maar het onderzoek en ontwerp van Minke, Maya en Luna van het Maris College was het meest compleet en doordacht. Zij waren dan ook de winnaars van de eerste Rijnlandcup.

Natuurinclusieve daktuin

De leerlingen van het Maris hebben in opdracht van vastgroepbedrijf Local een duurzame natuur inclusieve daktuin ontworpen voor het dak van de Caballerofabriek in Den Haag. Een bloemenrijke tuin voor uiteenlopende doelgroepen waarin rekening gehouden met worden met de fases waarin de daktuin aangelegd wordt.

Zoals gezegd mocht het resultaat er zijn. Een dak vol inheemse planten, fruit en groente. Waar volwassenen, kinderen, medewerkers van de fabriek veilig kunnen recreëren, groenten en fruit kunnen plukken, spelen en leren. En waar voorzien is in biodiversiteit, waterberging, energieopwekking en technische klimaatinstallaties.

Terwijl de jury in beraad was, hebben de leerlingen en docenten de Rotterdam Rooftop Walk gedaan. Een spectaculaire wandeling op dakniveau waar de leerlingen veel van en uit hun eigen daktuinontwerp terugzagen en nieuwe inspiratie konden opdoen.

Een hele leuke manier om vanuit Roots & Shoots leerlingen na te laten denken over biodiversiteit, het gebruik van inheemse planten, recreatie in een groene omgeving en voedselproductie.

Onze andere succesverhalen

IKC Prins Bernhard Basisschool Dordrecht & Stichting Dierenlot

SpaceBuzz x Roots & Shoots